Mimoriadna schôdza nebude, opozícia búchala po stole a kričala hanba

20.11.2012 Bratislava

Bratislava 20. novembra (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, na ktorej chceli opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), nebude. Snemovňa totiž nebola ani na štvrtý pokus uznášaniaschopná, a tak sa návrh na odvolanie člena vlády presúva do programu riadnej decembrovej schôdze parlamentu.

Tentoraz sa v sále prezentovalo 70 poslancov, pričom minimum je 76. Opoziční poslanci na konanie Smeru-SD reagovali pokrikmi hanba a búchaním po stole. Vládni socialisti už v pondelok (19.11.) opozícii odkázali, že má byť v plnom počte (67) a oni im dodajú desať poslancov, čím umožnia otvorenie schôdze. Smer-SD svoje slovo dodržal a desať poslancov dodal, opozícii však chýbalo sedem členov.

Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) po štvrtom neúspešnom pokuse v zmysle rokovacieho poriadku schôdzu ukončil s tým, že návrh na odvolanie Boreca zaradí do programu riadnej decembrovej schôdze po prerokovaní štátneho rozpočtu.

Paška v pondelok rozhodol o odložení mimoriadnej schôdze nadnes po dvoch neúspešných pokusoch o jej otvorenie. V sále bolo pri prezentácii len 69 poslancov, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Pri prvom pokuse chýbali opozícii desiati poslanci, z vládneho Smeru-SD ich bolo neprítomných až 71. Podobne to bolo aj pri opakovanom pokuse o hodinu neskôr. Dnes ráno sa prezentovalo 66 členov snemovne, z toho desať poslancov Smeru-SD, opozícii chýbali jedenásti.

Vládny Smer-SD v pondelok opozícii odkázal, že má byť v plnom počte (67) a on im dodá desať poslancov, čím umožní otvorenie schôdze. Smer-SD svoje slovo dodržal a desať poslancov dodal, opozícii však chýbalo až 11 členov.

Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) v pondelok rozhodol o odložení mimoriadnej schôdze nadnes po dvoch neúspešných pokusoch o jej otvorenie. V sále bolo pri prezentácii len 69 poslancov, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Pri prvom pokuse chýbali opozícii desiati poslanci, z vládneho Smeru-SD ich bolo neprítomných až 71. Podobne to bolo aj pri opakovanom pokuse o hodinu neskôr.

Opoziční poslanci Borecovi vyčítajú, že za viac ako pol roka neprišiel s koncepciou riešenia neustále sa znižujúceho stavu dôveryhodnosti justície ako celku. Tiež sa sťažujú, že sa od ministra doteraz nedozvedeli, ako chce zabezpečiť prístup k spravodlivosti svojim občanom a zvyšovať vymáhateľnosť práva.

"Minister spravodlivosti, ktorý by mal byť hnacím motorom takéhoto úsilia, však za viac ako pol roka vo funkcii takúto koncepciu nepredstavil, ministerstvo pod jeho vedením, resp. zástupkyňa vlády SR pred štrasburským súdom s jeho vedomím háji záujmy konkrétnych osôb, a nie záujmy SR. A preto my, podpísaní poslanci NR SR, žiadame, aby Národná rada vyslovila ministrovi Borecovi, predovšetkým pre jeho nečinnosť, alebo nečinnosť v prospech občanov tejto krajiny, nedôveru," píše sa v návrhu.

Minister Borec tvrdí, že nemá problém s návrhom opozície na jeho odvolanie z funkcie. "Moja ministerská stolička mi neprirástla k zadku," vyhlásil. Zároveň dodal, že ak má byť dôvodom na jeho odvolanie údajné pozitívne stanovisko vo veci Štefana Harabina na Európskom súde pre ľudské práva, tak exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) by už dávno nemala čo robiť v politike. Borec poukázal na to, že "presne také isté v jej ponímaní pozitívne stanovisko dala ona vo veci právoplatne odsúdeného teroristu Labsiho". Podľa Boreca je tu "kopec ďalších takýchto istých stanovísk". Žitňanská uviedla, že nikdy nepodpísala stanovisko, ktorým by hájila Harabinove záujmy.

Igor Matovič nehlasoval, kartu dal premiérovi

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič dnes nehlasoval pri prezentácii v parlamente. Aj jeho hlas teda chýbal na to, aby bola Národná rada SR uznášaniaschopná a mohla sa začať mimoriadna schôdza o odvolávaní ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD).

Matovičov hlas bude chýbať aj pri opakovanej prezentácii. "Odmietol som byť bábkou v rukách Richarda Sulíka aj za cenu vyhodenia z klubu SaS. Rovnako odmietam byť bábkou v rukách Roberta Fica. Z tohto dôvodu sa nezúčastním ani na opakovanom hlasovaní," vysvetlil vo svojom stanovisku Matovič.

Líder obyčajných zároveň informoval, že už pred prvým hlasovaním odniesol svoju hlasovaciu kartu premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). "Zároveň som mu povedal, že nie je fér, ak strana Smer úkoluje tých opozičných poslancov, ktorí sa nepodpísali pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Ak Robert Fico chce môže hlasovať za mňa," zdôraznil Matovič.
 

Vyberte región